Amerikanisztika tanulmányok az SZTE-n

Az amerikanisztika az Egyesült Államok történelmét, társadalmát és kultúráját vizsgálja különféle perspektívákból. Így például többek között a fajjal, etnikummal, vallással vagy a nőiséggel kapcsolatos kérdéseket az amerikai kultúra összefüggéseiben, valamint az irodalom, film és a művészetek egyes témaköreit érintve. Ezért elmondható, hogy az amerikanisztikát mint tudományterületet a témák és módszertani megközelítések sokfélesége egyaránt jellemzi. Ennek többek között az is előnye, hogy az anglisztika alapszak amerikanisztika szakirányát választó hallgatók számára ily módon lehetőség nyílik arra, hogy elmélyedjenek az általuk választott, USA-val kapcsolatos témákban, illetve elsajátítsanak olyan megközelítéseket, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak más kultúrák – például a magyar – egyes jelenségeinek vizsgálata során is. A végzés utáni elhelyezkedéskor előnyt jelenthet egy olyan jelentős külföldi ország nyelvének és kultúrájának az ismerete mint az Egyesült Államok. Ezen túlmenően pedig, aki mester (MA) szinten tervezi majd folytatni tanulmányait, azt megteheti Szegeden, ugyanis rendelkezünk a BA képzésre épülő akkreditált MA programmal is. (és persze doktori iskolába is lehet jelentkezni az MA után – szintén itt, Szegeden)

Az amerikanisztika tanulmányok a következő képzési szinteken folytathatók az Amerikanisztika Tanszék részbeni, ill. teljes szakmai felügyeletével:

Amennyiben további információkat szeretne megtudni az amerikanisztikához kapcsolódó szakirányokról és szakokról, érdemes megtekinteni kurzusaink leírásait, illetve a már megvédett, amerikanisztikához köthető szakdolgozatok címeit. Ezen túlmenően, ha kérdései merülnek fel a szegedi amerikanisztikával kapcsolatban, bátran írjon nekünk!

A tanszék oktatói